Γιατί να κάνω Ψηφιακή Μαστογραφία;
Η Ψηφιακή Μαστογραφία έχει λιγότερη ακτινοβολία κατά 30-40% συγκρινόμενη την αναλογική. Ανιχνεύει μικρότερες βλάβες και περισσότερες επασβεστώσεις που μπορεί να συνοδεύουν έναν πρώιμο καρκίνο του μαστού.
Υπάρχουν διαφορετικές Ψηφιακές Μαστογραφίες;
Ναι, υπάρχουν διαφορετικά είδη μαστογραφίας ανάλογα με τον τύπο του μηχανήματος που χρησιμοποιείται. Έτσι έχουμε
- την ψηφιοποιημένη μαστογραφία, στην οποία χρησιμοποιούνται κασέτες φωσφόρου (ψηφιοποιητές), οι οποίες δημιουργούν έμμεσα, με ψηφιοποίηση, εικόνες, που ωστόσο υπολείπονται στην ανίχνευση βλαβών και στην ανάδειξη μικροεπασβεστώσεων. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί περισσότερη δόση ακτινοβολίας.
- την ψηφιακή μαστογραφία, στην οποία χρησιμοποιείται ανιχνευτής (full field panel) από σελήνιο και η οποία εμφανίζει τα πλεονεκτήματα της τεχνικής στο μέγιστο.
- την τομοσύνθεση (3D μαστογραφία), στην οποία ο μαστός σαρώνεται με λεπτές τομές. Η τεχνική αυτή έχει το μειονέκτημα ότι δίνει επιπλέον ακτινοβολία και ακόμη δεν συστήνεται για τον προληπτικό έλεγχο.
Πώς εξασφαλίζουμε ότι γίνεται η σωστή διάγνωση;
Η μόνη εξασφάλιση για τη διάγνωση είναι ο γιατρός που γνωματεύει τις μαστογραφίες και πραγματοποιεί τα υπερηχογραφήματα μαστών και αυτό έχει να κάνει με τις γνώσεις, την εξειδίκευση, αλλά και την εμπειρία.
Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία από την μαστογραφία;
Παρ’ όλο που η εξέταση της μαστογραφίας χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, η εξέταση δεν είναι επικίνδυνη αφού σήμερα τα ψηφιακά μηχανήματα δίνουν την ελάχιστη απαιτούμενη ακτινοβολία.
Πρέπει να γίνεται πάντοτε υπερηχογράφημα μαζί με την μαστογραφία;
Ο συνδυασμός μαστογραφίας-υπερηχογραφήματος αυξάνει την διαγνωστική ικανότητα της εξέτασης στο 95% τη στιγμή που η μαστογραφία από μόνη της σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχει διαγνωστική ικανότητα περίπου 60% (στους 10 καρκίνους θα ανιχνεύσει τους 6!). Το υπερηχογράφημα από την άλλη πλευρά είναι μια εξέταση ανώδυνη και ακίνδυνη και ως εκ τούτων επιβάλλεται ο συνδυασμός των δύο εξετάσεων πάντοτε.