Εξέταση οστεοπόρωσης
Στο ιατρείο πραγματοποιείται Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας με την μέθοδο διπλής φωτονιακής απορρόφησης. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών που προκαλείται από την απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό. Η απώλεια αυτή οδηγεί τα οστά να γίνονται πιο λεπτά και πιο εύθραυστα. Όταν υπάρχει μικρή μείωση στην πυκνότητα των οστών, η κατάσταση περιγράφεται ως οστεοπενία ενώ αν η μείωση είναι περισσότερο εκτεταμένη, η κατάσταση ονομάζεται οστεοπόρωση.


Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας
Η Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία των οστών και την πιθανότητα κατάγματος. Η μέθοδος διπλής φωτονιακής απορρόφησης (Dual Energy X-ray Absorsionmetry (DEXA) είναι ένας γρήγορος, εύκολος, ανώδυνος και ακίνδυνος τρόπος μέτρησης της οστικής μάζας του σώματος.
Είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος εκτίμησης της οστεοπόρωσης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος ξαπλώνει κάτω από έναν ειδικό σαρωτή, χωρίς να χρειάζεται να βγάλει τα ρούχα του. Ο σαρωτής κινείται κατά μήκος του ασθενή, στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά. Η ακτινοβολία που δέχεται ο/η εξεταζόμενος είναι εξαιρετικά χαμηλή (υπολογίζεται στο 1/10 μιας ακτινογραφίας θώρακος) ενώ δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία. Καλό είναι οι επανέλεγχοι να γίνονται στο ίδιο διαγνωστικό κέντρο ώστε να γίνεται συγκριτικός έλεγχος με προηγούμενες εξετάσεις, ειδικά εάν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή.
Η εξέταση συνιστάται κυρίως σε:
- γυναίκες στην κλιμακτήριο ή την εμμηνόπαυση.
- γυναίκες με ανεπάρκεια οιστρογόνων μετά από ωοθηκεκτομή ή πρώιμη εμμηνόπαυση.
- άτομα με οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή αυτόματων καταγμάτων.
- ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν απώλεια οστού όπως η κορτιζόνη, ορισμένα βαρβιτουρικά ή αντιεπιληπτικά φάρμακα.
- άτομα με λεπτή διάπλαση, καπνιστές, με κατάχρηση αλκοόλ, άτομα με ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου ή έλλειψη βιταμίνης D.
- πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, υπερθυρεοειδισμό ή παθήσεις των παραθυρεοειδών όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός.
- άτομα με οστεοπόρωση υπό αγωγή προς εκτίμηση της αποτελεσματικότητας αυτής ούτως ώστε αυτή να συνεχιστεί, να διακοπεί ή να τροποποιηθεί.
Η εξέταση DEXA μπορεί να γίνει να γίνει σε δύο σημεία: στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στην περιοχή των ισχίων. Η επιλογή αυτών των περιοχών έχει γίνε αφενός γιατί τα οστά αυτά είναι πιο επιρρεπή στα οστεοπορωτικά κατάγματα και αφετέρου γιατί τα κατάγματα στις περιοχές αυτές προκαλούν σοβαρότερα προβλήματα.
Τα αποτελέσματα μιας μέτρησης οστικής πυκνότητας εκτιμώνται με τη χρήση των T-score και Z-score.
Το T-score είναι μια ένδειξη για το πόσο υψηλότερη ή χαμηλότερη είναι η οστική πυκνότητα του εξεταζόμενου συγκριτικά με έναν 30χρονο υγιή ενήλικα.
Το Z-score είναι ένδειξη για το πόσο υψηλότερη ή χαμηλότερη είναι η οστική πυκνότητα του εξεταζόμενου συγκριτικά με έναν μέσο άνθρωπο στην ίδια ηλικία και με τον ίδιο σωματότυπο του εξεταζόμενου.
Τα αποτελέσματα, με βάση το T-score, κατηγοριοποιούνται ως εξής:
Φυσιολογική οστική πυκνότητα: T-score: έως -1
Χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία): T-score από -1,1 έως -2,4
Οστεοπόρωση: T-score από -2,5 και χαμηλότερο.
μαστογραφία, mastografia, mastografia larisa, μαστογραφία Λάρισα, ακτινοδιαγνωστικό ιατρείο, aktinodiagnostiko iatreio, elastografia, πλαστογραφία, βιοψία μαστού, viopsia mastou, 3d yperixos mastou, 3d υπέρηχος μαστού, τρισδιάστατος υπέρηχος μαστού, 3d mastografia, 3d μαστογραφία, τρισδιάστατη μαστογραφία, ψηφιακή μαστογραφία, psifiaki mastografia, psifiakes aktinografies, ψηφιακές ακτινογραφίες, ακτινογραφίες, aktinografies, eksetash osteoporosh, εξέταση οστεοπόρωση, ψηφιακές πανοραμικές ακτινογραφίες, psifiakes panoramikes aktinografies, aktinologiko iatreio, ακτινολογικό ιατρείο
